Frigör dina triggerpunkter med 4 enkla tips

En triggerpunkt är en smärtsam punkt i en muskel eller det kan kännas som en knut i själva muskeln. Denna triggerpunkt kan göra att det blir en störning i den normala rörligheten i olika muskler och leder. Trycker man på triggerpunkten, så kan det stråla ut smärta, även till andra delar av kroppen. Om du inte behandlar dina triggerpunkter så kan det göra att du får ett försämrat blodflöde och att området är både känsligt och smärtar. Du kan ha triggerpunkter i alla delar av kroppen.

Hur kan jag behandla mina triggerpunkter?

Dels kan du behandla dem, genom att gå till en massageterapeut eller en fysioterapeut. Dock finns det ett par saker du kan göra på egen hand. Det är inte fel att köpa en så kallad foamroller eller en tennisboll och använda de tekniker vi kommer att räkna upp nedan, Det kan vara smärtsamt i början att behandla dina triggerpunkter, men ge inte upp, det kommer att ge dig resultat bara du fortsätter.

Öka blodflödet i muskeln

Använd din foamroller, eller tennisboll och rulla dem upp och ner på hela muskeln. Detta är en teknik, som gör att blodflödet i muskeln ökar. Det gör även att en läkningsprocess startar och att man börjar frigöra triggerpunkterna.

Tryck på triggerpunkten

Tryck är speciellt bra för att frigöra triggerpunkter. När du hittat en triggerpunkt, se till att sakta ner, samt rulla eller håll ett tryck på själva punkten. Använd dig av små rörelser både på och runt själva triggerpunkten. Slappna av och glöm inte att andas. När smärtan avtar, tryck lite hårdare, och upprepa.

Behandla triggerpunkten med rörelser

Se till att hålla ett tryck på triggerpunkten medan du rör muskeln. Stanna med din foamroller eller med din tennisboll precis på triggerpunkten. Sedan så ska du röra din muskel i olika vinkar och i olika positioner. Om triggerpunkten finns i låret, så rulla över triggerpunkten med ett tryck och håll den stilla. Sedan, så böjer du benet fram och tillbaka i olika vinklar och rörelser.

läs även om orsaker till triggerpunkter

Foamroller eller tennisboll

Du kan dels använda en foamroller för att frigöra triggerpunkter men det går lika bra att använda dig av ett mindre objekt som just en tennisboll. Att använda en tennisboll är bra för det ger dels ett större tryck på små områden, men även att det är billigare. Dock är det inte fel att ha båda!